مدیریت مالی چیست؟ چگونه یک مدیر مالی شویم؟
برای فهمیدن درست معنی مدیریت مالی، در ابتدا باید معنی مدیریت را بدانیم:
مدیریت عبارت است از هماهنگی و اداره وظایف برای رسیدن به یک هدف. فعالیت های مدیریتی شامل تنظیم استراتژی سازمان و هماهنگی تلاش های کارکنان برای دستیابی به این اهداف از طریق استفاده از منابع موجود می باشد.
مدیریت مالی:
مدیریت مالی جزء ضروری ترین فعالیت های اقتصادی و غیر اقتصادی است که منجر به تصمیم گیری در مورد خرید و فروش کارآمد و استفاده از منابع مالی با سودآوری بیشتر می شود.
به عبارت ساده، مدیریت مالی عملکردی تجاری است که با سرمایه گذاری منابع مالی موجود(به روشی که موفقیت تجاری و بازگشت سرمایه بیشتری حاصل می شود) سروکار دارد. اهداف مدیریت مالی به بخشی حیاتی از دغدغه های کسب و کاری تبدیل شده است.
متخصصین مدیریت مالی تمام معاملات یک کسب و کار را برنامه ریزی، سازماندهی و کنترل می کنند. آنها بر تأمین سرمایه تمرکز می کنند، این تأمین سرمایه ممکن است از سرمایه گذاری های اولیه توسط کارآفرینان، تأمین مالی مبتنی بر بدهی، تأمین مالی خطرپذیر و یا هر منبع دیگری باشد.
متخصصان مدیریت مالی همچنین مسئول تخصیص وجوه به روشی بهینه برای تضمین ثبات و رشد مالی بیشتر برای سازمانی که با آن همکاری می کنند، هستند. درآمد رشته MBA در ایران در حوزه مدیریت مالی، بیشتر از سایر مشاغل در نظر گرفته شده است.
در زمان های قدیم موضوع مدیریت مالی تنها بخشی از حسابداری بود، اما امروزه با نوآوری و بوجود آمدن کارکردهای چند بعدی در حوزه کسب و کار، مدیریت مالی بیشتر در حوزه امور مالی شرکت ها، امور مالی کسب و کار، اقتصاد مالی، ریاضیات مالی توسعه یافته و متمرکز شده است.
عناصر و تصمیماتی که در اصول مدیریت مالی وجود دارند:
1-تصمیمات سرمایه گذاری:
شامل سرمایه گذاری در دارایی های ثابت (که به عنوان بودجه بندی سرمایه نامیده می شود) است. سرمایه گذاری در دارایی های جاری نیز بخشی از تصمیمات سرمایه گذاری است که به عنوان تصمیمات سرمایه ی در گردش نامیده می شود.
تصمیمات مالی:
این تصمیمات مربوط به تأمین مالی از منابع مختلف است که به تصمیم گیری در مورد نوع منبع، دوره ی تأمین مالی، هزینه تأمین مالی و بازدهی ناشی از آن بستگی دارد.
2-تصمیم برای تقسیم سود:
مدیر مالی باید در مورد توزیع سود خالص تصمیم بگیرد.
سود خالص به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
1. سود سهام برای سهامداران : سود سهام و نرخ آن باید تصمیم گیری شود.
2. سود انباشته : مقدار سود نهایی شده که به برنامه های توسعه و تنوع بخشی شرکت یا ارگان بستگی دارد.
اهداف مدیریت مالی
مدیریت مالی به طور کلی به خرید، تخصیص و کنترل منابع مالی یک شرکت مربوط می شود. این اهداف مدیریت مالی می توانند برای کسب اطمینان از موارد زیر باشند:
- برای اطمینان از تأمین منظم و کافی وجوه در مواقع ضروری
- جهت مطمئن شدن از بازدهی کافی برای سهامداران که به ظرفیت بازار سهم و سود، قیمت و انتظارات سهامداران بستگی دارد.
- برای کسب اطمینان از استفاده بهینه از منابع مالی که با حداقل هزینه ممکن از آنها استفاده کرد.
- جهت اطمینان از ایمنی در سرمایه گذاری، به عنوان مثال، وجوه باید در ارگان های ایمن سرمایه گذاری شوند تا بتوان به نرخ بازدهی مناسبی دست یافت.
- برای برنامه ریزی ساختار سالم سرمایه؛ باید ترکیب صحیح و منصفانه ای در سرمایه گذاری وجود داشته باشد تا تعادل بین بدهی و سرمایه حفظ شود.
وظایف مدیریت مالی
-
برآورد سرمایه مورد نیاز:
یک مدیر مالی باید با توجه به نیاز سرمایه شرکت تخمین بزند. مدیر مالی باید هزینه ها و سود مورد نظر و برنامه ها و سیاست های یک سال آینده را برآورد و پیش بینی کند. برآورد باید به شیوه ای مناسب انجام شود، بطوریکه ظرفیت درآمدی شرکت افزایش یابد.
-
تعیین ترکیب سرمایه گذاری:
پس از برآورد هزینه ها، ساختار سرمایه باید برآورد و تعیین شود.
این شامل تجزیه و تحلیل حقوق صاحبان سهام های کوتاه مدت و بلند مدت است. همچنین تعیین ترکیب سرمایه، به نسبت سرمایه ای که یک شرکت در اختیار دارد و وجوه اضافه و بدهی هایی که باید جمع آوری شوند، بستگی دارد.
-
انتخاب منابع وجوه:
مدیر مالی برای تأمین وجوه اضافی، یک ارگان، شرکت و موسسه و … گزینه هایی دارد. مانند:
- انتشار سهام و اوراق قرضه
- اخذ وام از بانک ها و موسسات مالی
- برداشت سپرده های عمومی مانند اوراق قرضه
انتخاب هر یک از این گزینه ها، به مزایا و معایب نسبی هر منبع و دوره تأمین مالی بستگی دارد. -
سرمایه گذاری وجوه:
مدیر مالی باید تصمیم بگیرد که وجوه را به سرمایه گذاری های سودآور تخصیص دهد تا امنیت سرمایه گذاری بالا باشد و بازدهی منظم داشته باشد.
-
دفع مازاد:
تصمیم گیری در مورد سود خالص باید توسط مدیر مالی اتخاذ شود. این تصمیم گیری با دو راه ممکن است:
1. اعلامیه سود سهام : شامل شناسایی نرخ سود سهام و سایر مزایا مانند پاداش است.
2. سود انباشته : حجم کلی باید تعیین شود که به برنامه های توسعه گر، نوآور و متنوع شرکت بستگی دارد.
-
مدیریت وجه نقد:
مدیر مالی باید در مورد مدیریت وجوه نقد تصمیم بگیرد. پول نقد برای بسیاری از اهداف مانند پرداخت دستمزد و حقوق، پرداخت قبوض برق و آب، پرداخت به طلبکاران، پرداخت بدهی های جاری، حفظ موجودی کافی، خرید مواد اولیه و غیره مورد نیاز است.
-
کنترل های مالی:
مدیر مالی نه تنها باید وجوه را برنامه ریزی، تهیه و استفاده کند، بلکه باید بر امور مالی نیز کنترل داشته باشد. این را می توان از طریق بسیاری از تکنیک ها مانند تجزیه و تحلیل نسبت، پیش بینی مالی، کنترل هزینه و سود و غیره انجام داد.
استخدام مدیر مالی و آشناییت با امور مالی یکی از پیش نیازهای حیاتی برای شروع هر کسب و کاری است.
علاوه بر این، مجموعه کافی از وجوه و مدیریت مالی کارآمد در طول عمر یک تجارت و حتی زمانی که یک شرکت فروخته یا منحل می شود، مورد نیاز است. بنابراین، وجوه باید مدیریت شوند، طبق رویه ها تنظیم شوند و در هر مرحله از چرخه حیات کسب و کار نظارت شوند.
هر کسبوکاری که امور مالی خود را بهتر مدیریت میکند، رشد تصاعدی را تجربه میکند و کسبوکارهایی که منابع مالی و فعالیتهای خود را نادرست مدیریت میکنند، معمولاً متحمل ضرر یا سود کمتری میشوند.
بیایید نگاهی عمیق تر به حوزه مدیریت مالی بیندازیم تا درک بیشتری از اهمیت آن به دست آوریم:
اهمیت اصول مدیریت مالی
مدیریت مالی سازمان اهداف را تعیین میکند، خط مشیها را تدوین میکند، رویهها را تنظیم میکند، برنامهها را اجرا میکند و بودجههای مربوط به تمام فعالیتهای مالی یک کسبوکار را تخصیص میدهد.
از طریق یک رویه مدیریت مالی ساده، می توان اطمینان حاصل کرد که در هر مرحله از عملیات، وجوه کافی در دسترس است. اهمیت مدیریت مالی را می توان با نگاهی به وظایف اصلی آن، ارزیابی کرد:
وظایف اصلی مدیریت مالی
- در دسترس نگه داشتن بودجه کافی
- حفظ تعادل بین درآمد و هزینه برای اطمینان از ثبات مالی
- تضمین بازگشت سرمایه
- ایجاد و اجرای طرح های رشد و گسترش کسب و کار
- حفاظت از سازمان در برابر عدم قطعیت های بازار، از طریق تضمین وجه
اهداف کلی و جزئی در اصول مدیریت مالی
برخی از اهداف خاص و بسیار تأثیرگذار که مدیران مالی قصد دستیابی به آنها را دارند عبارتند از:
ارزیابی نیازهای سرمایه ای:
مدیران مالی نیاز به ارزیابی عواملی مانند هزینه دارایی های جاری و ثابت، هزینه بازاریابی، میزان نیاز به سرمایه اضافی، هزینه منابع انسانی و غیره دارند.
تعیین ساختار سرمایه:
ساختار سرمایه یک چارچوبی است که تصمیماتی مانند نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام را در کوتاه مدت و بلند مدت بررسی و تعیین می کند.
ایجاد سیاست های مالی موثر:
چارچوب بندی سیاست های مالی کارآمد که بر کنترل نقدینگی، فرآیندهای وام دهی و استقراض و غیره حاکم باشد.
بهینه سازی منابع:
مدیران مالی بزرگ می توانند با استفاده بهینه از منابع مالی موجود در سناریوهای مختلف حرکت کنند. این امر باعث کاهش وجوه نقد و افزایش نرخ نقدینگی برای بازگشت سرمایه خیلی زیاد می شود.
وظایف مدیران مالی و مشاوران:
برای دستیابی به این اهداف، مدیران مالی و مشاوران باید وظایف خاصی را انجام دهند. این وظایف شامل:
جذب سرمایه:
برای اینکه هر کسب و کاری با اطمینان رشد کند و شهرت خوبی در بازار داشته باشد، وجود مقدار کافی نقدینگی در آن بسیار مهم است.
بنابراین مدیران مالی تصمیماتی را برای حفظ تعادل سالم بین بدهی و حقوق صاحبان سهام اتخاذ می کنند تا اطمینان حاصل کنند که سلامت مالی شرکت تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
تخصیص وجوه:
تخصیص وجوه هوشمند به اندازه ی جمع آوری سرمایه برای سلامت مالی یک کسب و کار حیاتی است. وجوهی که یک شرکت در اختیار دارد باید پس از بررسی های لازم به بهترین شکل ممکن تخصیص داده شوند.
شناخت بازار سرمایه:
سهام یک شرکت به صورت عمومی در بورس ها معامله می شود و همچنین تغییر در ارزش بازار یک شرکت پذیرفته شده در بورس، یک پدیده ثابت است.
یک مدیر مالی خوب باید با پویایی بازار سرمایه و ریسک های مرتبط با آن آشنا باشد.
فرصت های شغلی در مدیریت مالی:
از آنجایی که مدیریت مالی برای هر کسب و کاری ضروری است و فرصت های زیادی در بخش های مالی مانند حسابداری، بانکداری، بیمه و سایر شرکت های مالی وجود دارد، گزینه های شغلی مختلفی در این زمینه وجود دارد. ما چند فرصت سودآور در مدیریت مالی را برای شما انتخاب کرده ایم:
نقش مدیر مالی شرکت ها و ارگان های مختلف:
متخصصان امور مالی شرکت ها باید منابع مالی، تصمیمات سرمایه گذاری و تجدید ساختار سرمایه را مدیریت کنند و در عین حال بر پارامترهای زیر تمرکز کنند.
• ایجاد تعادل بین ریسک و سود
• تحلیل و پیش بینی روندهای اقتصادی در صنعت
• تجزیه و تحلیل گزارش های شرکت و ارائه پیشنهادات بهبود بخش
• افزایش ارزش سهام
• مدیریت صندوق
• تمرکز بر اقداماتی که خطرهای مالی را برای شرکت کاهش می دهد.
برای متخصصان امور مالی شرکت ها هم فرصت های شغلی رهبری و پایین تر از آن وجود دارد. برای اینکه خود را برای این نقش آماده کنید، بهتر است یک دوره مدیریت مالی حرفه ای را گذرانده باشید که دانش لازم را در مورد اهمیت مدیریت مالی در بخش تأمین مالی ارگان های مختلف به شما یاد دهد.
نقش های بانکداری سرمایه گذاری:
یکی از پربارترین و مشهورترین مشاغل در بخش مالی، در زمینه بانکداری سرمایه گذاری است.
متخصصان بانکداری سرمایهگذاری، امورات مالی شرکتها را مدیریت میکنند و از دادهها و فناوریها برای ایجاد بینش و اتخاذ تصمیمات مالی مؤثر استفاده میکنند.
اخذ مدرک مدیریت مدیریت مالی یا همان MBA مدیریت مالی، برای جویندگان کار در این بخش بسیار کارآمد خواهد بود.
برنامه ریز مالی:
شرکت ها و ارگان ها امروزه تقاضای زیادی برای برنامه ریز مالی دارند. افراد و همچنین شرکت ها از خدمات برنامه ریزان مالی برای بهینه سازی سرمایه گذاری و پس انداز خود برای اطمینان از امنیت مالی آینده استفاده می کنند.
برنامه ریزان مالی باید در تجزیه و تحلیل مسائل مالی، جریان درآمد و هزینه ها و ایجاد یک راه حل سفارشی که مطابق با نیازهای مشتری باشد، متخصص باشند.
بخش بانکداری تجاری:
بانک ها یک ارگان بسیار درخشان برای حمایت مالی از افراد و همچنین مشاغل هستند. از نگهداری حسابهای پسانداز و جاری، کارتهای بدهی و اعتباری گرفته تا ارائه وامهای شخصی، خانه، تحصیلی یا تجاری.
مشاغل بانکی امروزه بسیار محترم هستند و حقوق خوب و ساعات کاری ثابت ارائه می دهند. امروزه داشتن تخصص فنی در کنار مدرک MBA بانکداری می تواند یک فرد را به شدت در این عرصه فعال سازد.
سخن پایانی
امروزه، ما در دنیایی زندگی میکنیم که در آن مدلهای آموزش ترکیبی آنلاین و حضوری، یادگیری در دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی آزاد، همه و همه، کمک میکنند تا به طور متعدد تخصص های مدیریتی را ارائه دهند.
مدیریت مالی یکی از تخصص های پرطرفدار و پرمخاطب است که بسیار فراگیر شده است.
COURSE MBA یک برند یادگیری و توسعه حرفه ای در سطح بین الملل می باشد که متعهد به آموزش پیشرفته ترین و بهترین مهارت های مدیریتی به افراد، شرکت ها در سراسر ایران به صورت حضوری و آنلاین است.
ما آموزش آنلاین و همچنین دوره های حضوری مدیریتی از جمله دوره MBA و DBA را با همکاری بیش از 30 استاد تهیه کرده ایم. داوطلبان می توانند برای دوره های مختلفی مانند DBA، MBA، POST DBAثبت نام کنند تا مهارت های جدید را به دست آورند و حرفه خود را متحول کنند.
این دوره های مدیریت می توانند شروعی جهشی برای یک حرفه در بخش مالی باشد. از طرف دیگر، برای کسانی که قبلاً در این زمینه کار می کردند، این دوره ها ارزش افزوده قابل توجهی را ارائه می دهند که منجر به رشد شغلی، ایفای نقش های رهبری یا کمک به راه اندازی کسب و کار رویایی می شود که صنعت مالی آینده را متحول می کند.
دیدگاهتان را بنویسید