آموزش آنلاین یا آفلاین، مسأله این است
آموزش آنلاین یا آفلاین، مسأله این است
همانطور که تکنولوژی پیشرفت کرده است ، راه های یادگیری مهارت های جدید نیز به همین روال در حال پیشرفت و تغییرات است. با پیشرفت تکنولوژی تمام زمینه ها نیز به ناچار دستخوش تغییر و تحول شدند که عرصه آموزش نیز از این امر مستثنی نیست. همچنین الگوهای آموزشی نیز بر اساس مشکلات و نیازهای دانش پذیران در حال تغییر هستند.
اما وقتی صحبت آموزش مجازی می شود ، موافقان و مخالفان خود را دارد. برخی از مدارس و موسسه ها انجام کلاسهای آنلاین و برخی دیگر کلاس های آفلاین و یا حضوری را ترجیح می دهند. به نظر شما کدام متد بهتر است؟ آیا می توان برای همه افراد از یک نوع متد آموزشی استفاده کرد ؟
در مورد هر فرد این تصمیم گیری متفاوت است زیرا هر روش تدریس برای همه افراد مناسب نیست. و بنا به توانایی های هر فرد باید در مورد نوع آموزش تصمیم گرفته شود و این رقابت سنگینی است که در بین آموزش آنلاین و آموزش آفلاین وجود دارد. به نظر شما کدام نسبت به دیگری برتری دارد؟
در ادامه ، مزایا و معایب هر کدام را مورد بررسی قرار می دهیم و شما می توانید در انتهای این مقاله به پاسخ این پرسش دست پیدا کنید . با ما در مرکز دوره های مدیریتی و مهارتی همراه باشید .
تفاوت های اصلی آموزش آنلاین و آفلاین چیست؟
محل آموزش و انعطاف پذیری
- آموزش آفلاین : از آموزش آفلاین به عنوان آموزش سنتی نیز نامبرده می شود. آفلاین به این معنی است که دانش آموز باید در مدرسه و یا در مکان آموزشی مورد نظر در ساعات مشخص حضور داشته و به صورت حضوری با سایر همکلاسان و معلم در کلاس درس شرکت کند.
- آموزش آنلاین : آموزش آنلاین دارای سیستم و استراتژی یادگیری بسیار انعطاف پذیری است. منظور از انعطاف پذیری این است که به دانش آموزان و دانشجویان این امکان را می دهد که از طریق اتصال اینترنت به کامپیوتر شخصی خود در هر مکانی که می خواهند آموزش ببینند. یادگیری آنلاین به شما این امکان را می دهد که از هر کجا که بخواهید و هر زمان که بخواهید مطالعه کنید.
بنابراین تا اینجا متوجه شدیم که که تفاوت اصلی بین آموزش آنلاین و آموزش آفلاین، محل فرآیند یادگیری است . تفاوت کلیدی دیگر بین یادگیری آنلاین در مقابل یادگیری آفلاین، انعطاف پذیری کلاس ها است.
در حالی که یادگیری آفلاین شما را ملزم به حضور فیزیکی به یک مرکز آموزشی یا مدرسه و حضور در ساعات معینی می کند. یادگیری آنلاین به شما امکان می دهد هر کجا که بخواهید و هر زمان که بخواهید، مطالعه کنید. البته، مگر اینکه برنامه مشخصی داشته باشید که از قبل با معلم خود تصمیم گرفته باشید.
ارتباط دانش آموزان با معلم
تفاوت دیگر بین یادگیری آنلاین در مقابل یادگیری آفلاین، تعامل دانش آموزان با معلم است.در یک فضای آفلاین، برخی از دانش آموزان به سخنرانی های طولانی گوش می دهند و یادداشت برداری می کنند اما بیشتر اوقات سخنرانی های طولانی خسته کننده است . و به این ترتیب بیشتر دانش آموزان مطالب گفته شده را به آسانی فراموش می کنند زیرا فقط در حال گوش دادن هستند.
اما در کلاس های آنلاین و تکنیک های آموزش جدید مانند تخته سفید و فیلم های تعاملی، دانش آموزان با کلاس و فعالیت های ارائه شده توسط معلم وارد بحث و گفتگو می شوند و به این ترتیب تعامل بین دانش آموزان و معلم افزایش خواهد یافت .
مزایا و معایب آموزش آنلاین و آفلاین
تقریبا مثل همه چیز در جهان دارای موافقان و مخالفانی است که آموزش آنلاین و آفلاین نیز از این موضوع مستثنی نیست و هیچ کدام را نمی توان به صورت همیشگی به کار برد. در ادامه به بررسی مزایا و معایب آموزش آنلاین و آفلاین پرداخته ایم .
مکان و زمان
مکان و زمان اصلی ترین و بزرگترین مزیت یادگیری آنلاین است که باید بدانید. در حالیکه یادگیری آفلاین در یک مکان ثابت، با یک برنامه مشخص انجام می شود و شما را ملزم به حضور به موقع در جایی می کند، یادگیری آنلاین عکس این است. البته نه اینکه لازم نباشد به موقع باشید، اما آموزش های آنلاین به شما امکان می دهند در هر کجا و هر زمان که بخواهید، مطالعه کنید.
بگذارید بگوییم شما بچه دارید و مایل به دریافت مدرک هستید، اما برای مراقبت از کودکان مجبورید در خانه بمانید، آموزش های آنلاین این امکان را برای شما فراهم می کنند. یا اینکه شما قصد دارید یک زبان خارجی یاد بگیرید، اما وقت و هزینه ای برای تحصیل در آن کشور را ندارید. در اینجا باز هم آموزش های آنلاین مسیرتان را هموار می کنند.
هزینه ها
همه ما می دانیم که دریافت آموزش با کیفیت، هزینه های بسیار زیادی دارد . ما فقط در مورد هزینه های دانشجویی صحبت نمی کنیم، بلکه هزینه مسیر رسیدن به مکان یادگیری، رفت و آمد،کتاب های درسی، فعالیت های فوق برنامه و غیره نیز وجود دارند.
آموزش های آنلاین معمولا در هزینه های دانشجو ارزان تر هستند . و چون مطالب مطالعه همه بصورت آنلاین است، دیگر نیازی به خرید کتاب های درسی و کتاب های مرجع نیست. همچنین دیگر نیازی به یافتن محل اقامت و صرف هزینه اجاره نیست. پس قابل قبول است که بگوییم آموزش بصورت آنلاین از این لحاظ مناسب تر و به صرفه تر است.
انضباط شخصی
نظم و انضباط شخصی طبق تعریف، توانایی داشتن کنترل و ایجاد انگیزه در خود است، که بیایید صادق باشیم، در بعضی اوقات دشوار است.
تحصیل در کلاس مدرسه در حال حاضر به خودی خود چالش برانگیز است. وسوسه گپ زدن با همکلاسی هایتان همیشه وجود دارد، از پنجره کلاس به بیرون نگاهی انداختن را دوست دارید و…
تحصیل در خانه به صورت آنلاین نیز چالش برانگیز است. مطمئنا هیچ همکلاسی در کنار شما نیست، اما حواس شما بوسیله رسانه های اجتماعی،بازی های گوشی موبایل و … ممکن است پرت شود.
در یک فضای آفلاین، کلاس درس با معلمی اداره می شود که همیشه بررسی می کند که آیا دانش آموزان واقعا روی درس متمرکز هستند یا در جای دیگری سیر می کنند. حضور فیزیکی معلم در بالای سر دانش آموز این موضوع را به راحتی به آنها گوشزد می کند.
اما یادگیری آنلاین نیاز به انضباط شخصی بسیار زیادی دارد . زیرا دانش آموزان تعامل کمتری با مدرسین خود دارند و بنابراین به انگیزه قوی تری نیز نیاز دارند.
تعاملات اجتماعی
قبول داریم که یادگیری آنلاین بسیار ارزان تر و انعطاف پذیرتر است. اما یک نکته مهم که باید ذکر شود، عدم تعاملات اجتماعی در تدریس آنلاین است. یادگیری آنلاین می تواند کاملا منزوی کننده باشد، زیرا سطح تعاملات انسانی را به کم ترین حالت رسانده است.
با آموزش های آنلاین، تعامل دانشجو با دانشجو هم بسیار کاسته می شود زیرا در کلاس ها و مبادله ایده ها، بحث های خودجوش کمتری بوجود می آید، حال آنکه آموزش آفلاین دقیقا همین کار را انجام می دهد.
یکی دیگر از جنبه های یادگیری آنلاین که ممکن است در ابتدا مورد توجه افراد قرار نگیرد این است که، با گذشت زمان و به ویژه اگر کلاس آنلاین به دانشجویان جوان تر مربوط شود، این فاصله در روابط با افراد دیگر ممکن است باعث عدم رشد مهارت های بین فردی شود.
با یادگیری آفلاین، دانش آموزان جوان همه در یک کلاس درس هستند. آنها ویژگی های اساسی مانند صبر و روحیه تیمی و از همه مهمتر احترام را کسب می کنند. ایجاد چنین فضایی توسط معلم یا استاد در کلاس آنلاین می تواند بسیار دشوار باشد.
آیا آموزش آنلاین به همان اندازه آموزش آفلاین موثر است؟
پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد. فقط به این دلیل که کارایی یک کلاس چه آنلاین و چه آفلاین، به انگیزه و اشتیاق فرد بستگی دارد.
همانطور که قبلا مشاهده کردیم یادگیری آنلاین نیاز به نظم و انضباط شخصی زیادی دارد. شما باید به موقع حاضر شوید، لپ تاپ یا گوشی موبایل خود را روشن کرده و در حین کلاس بدون اینکه کسی همیشه یادآوری کند که آیا آنجا هستید، واقعا آنجا باشید و عذر و بهانه های الکی نیاورید.
اگر نمی خواهید روزی در کلاس آنلاین شرکت کنید، معلم دنبال شما نمی آید اما خیلی زود متوجه می شوید که از درس ها عقب افتاده اید. این همان جایی است که انضباط شخصی خود را نشان می دهد.
درست مثل یک موقعیت آفلاین، یادگیری آنلاین شما را ملزم به انجام تکالیف، تحقیق، انجام کارهای گروهی و تحویل مقالات به موقع می کند.
آنچه در یک دوره آنلاین متفاوت خواهد بود، استفاده از تکنولوژی یادگیری دیجیتال مانند ویدیوها، وایت بوردهای تعاملی، بازی ها و سایر مطالب مطالعه ای آنلاین است .که می توانید در هر مکان و هر زمان با لپ تاپ، تبلت یا تلفن همراه به آنها دسترسی داشته باشید.
از طریق منابع یادگیری دیجیتال، تعامل با فعالیت های کلاس افزایش می یابد و دانش آموزان از مطالعه، بیشتر لذت می برند و در نتیجه بهتر و سریعتر از آموزش آفلاین،آموزش می بینند .
آفلاین یا آنلاین،کدام متد آموزشی بهتر است؟
باز هم پاسخ به این پرسش دشوار است . زیرا وضعیت افراد نسبت به یکدیگر بسیار متفاوت بوده و هرکسی ممکن است نوعی از یادگیری را به جای دیگری، با توجه به وضعیت و امکاناتش ترجیح دهد.
اگر شما با وجود اینکه مرکز آموزشی نزدیک به محل زندگی خودتان دارید اما ترجیح شما این است که در مکان دیگری به غیر از شهر خودتان تحصیل کنید، پس آموزش آفلاین کاملا مناسب شماست.
اگر ترجیح می دهید که در خانه بمانید و به ساعات انعطاف پذیرتری برای درس خواندن نیاز دارید، یا بودجه یک مدرسه دور را ندارید و فقط با تکنولوژی دیجیتال بهتر می آموزید، یادگیری آنلاین گزینه بسیار خوبی برای شماست.
این موضوع ثابت شده است که یادگیری آنلاین در ایجاد تعادل خوب برای زندگی کاری، امکاناتی بیشتر از یادگیری آفلاین فراهم کرده است.
نتیجه گیری
به دلیل اینکه هر دو متد آموزش آنلاین و آفلاین مزایا و معایبی دارند. آموزشی که شامل هر دو سیستم در یک برنامه باشد، بسیار هوشمندانه و مناسب تر عمل خواهد کرد.
امروزه تقریبا داشتن تکنولوژی های جدید به راحتی برای همه افراد قابل دسترس است . نسل های جوان هر روز از اینترنت و دنیای مجازی استفاده می کنند . برای آنها داشتن مطالب بصری و تعاملی برای مطالعه جذاب تر از پایبند بودن به کتاب مدرسه در آموزش آفلاین است.
بنابراین اگر انگیزه، سازماندهی و نظم و انضباط شخصی دارید و ترجیح می دهید در زمان های انعطاف پذیرتر یا در مکان انتخابی خود مطالعه کنید،یادگیری آنلاین برای شما کاملا کارآمد و مناسب است .
مهمترین چیز این است که شما خودتان زمان بگذارید و تحقیق کنید و با افراد مربوطه درباره تحصیلاتی که می خواهید کسب کنید ارتباط برقرار کنید . تمام گزینه ها و امکانات خود را در نظر بگیرید. سپس بسته به منطق خود انتخاب کنید که آموزش آنلاین برای شما مناسب است یا آفلاین.
در این مقاله سعی کردیم مزایا و معایب هر کدام از روش های آموزش را توضیح دهیم . اگر شما نکته یا نظری دارید بسیار خوشحال می شویم برای ما در قسمت دیدگاه و نظرات به اشتراک بگذارید .
دیدگاهتان را بنویسید