20 تکنیک برای تقویت مهارت ارتباط موثر با دیگران

مهارت ارتباط موثر با دیگران از مهم ترین ویژگی ها برای تکمیل شخصیت یک انسان هستند. و در بسیاری از زمینه های زندگی تأثیر صد از صد را دارند. به گونه ای که امروزه افرادی که مهارت ارتباط برقرار کردن سریع و با کیفیت را با دیگران دارند، از مقبولیت بیشتری در جامعه برخوردار هستند به خصوص در محیط کار و روابط شخصی.
دیده شده در بسیاری از مواقع، افرادی که دارای مهارت ارتباطی در معاملات و مذاکرات بوده اند، حتی با وجود سخت ترین شرایط و موانع، توانسته اند که از مرزهای معین شده توسط افراد مقابل، به صورت خیلی نامحسوس عبور کنند و به موقعیت یا موفقیت دلخواه خود برسند. رسیدن به توانایی برقراری ارتباط موثر با افراد تنها با یادگیری و تکرار و تمرین زیاد به دست خواهد آمد.
بسیاری از افراد به دنبال راهکار هایی مفید و واقعی برای گسترش مهارت های ارتباطی خود هستند.
شاید برایتان سوال باشد که چرا باید روی مهارت های ارتباطی و توسعه ی فردی خود، کار کنیم؟ دلیل آن را در ادامه بخوانید:
چرا باید مهارت ارتباط موثر با دیگران را داشته باشیم؟
مهارتهای ارتباطی، در تمامی جوامع و حوزههای کاری از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. در زیر به چند دلیل برای داشتن مهارتهای ارتباطی خوب اشاره میکنیم:
- داشتن روابط موثر: در هر جایی که فعالیت میکنید، نیاز دارید تا با افراد دیگر روابط موثری برقرار کنید. با داشتن مهارتهای ارتباطی خوب، میتوانید با افراد مختلفی به خوبی ارتباط برقرار کنید و رضایت بیشتری از کار و زندگی خود داشته باشید.
- بهبود فرآیندهای شغلی: همکاری با دیگران در فعالیتهای مربوط به شغلتان، نیاز به روابطی مؤثر دارد. با داشتن مهارتهای ارتباطی خوب، میتوانید در جریان فرآیندهای مثبت و منفی در حیطه ی کاری خود باشید و همکاری خود را با دیگران بهبود بخشید.
- مدیریت مناسب خشم و احساسات: ارتباط موثر با دیگران، به شما کمک میکند تا در برخورد با احساسات و خشم دیگران، خودتان را بهتر کنترل کنید. با این کار، میتوانید ارتباط خود را با دیگران بهبود بخشید و از بروز بحرانهای احتمالی جلوگیری کنید.
- افزایش اعتماد به نفس: با داشتن مهارتهای ارتباطی خوب، شما به خودتان اعتماد بیشتری پیدا خواهید کرد. با اعتماد به نفس به جا و درستی که از قدرت ارتباط گیری خود به دست خواهید آورد، در مواقع دشوار و در حل بحران های شخصی، نسبت به خودتان احساس رضایت خواهید داشت.
- بهبود فرصتهای شغلی: مهارتهای ارتباطی خوب، میتواند به شما در بهبود فرصتهای شغلی کمک کند. مدیران منابع انسانی در صنایع و شرکتهای مختلف، دنبال افرادی هستند که بتوانند با دیگران ارتباط موثر و درست برقرار کنند و در تیمهایی که در آنها فعالیت میکنند، پویا و موفق باشند. در واقع، افرادی که مهارتهای ارتباطی قوی دارند، در انتخاب و نگهداشت توسط یک سازمان حرفه ای، دارای شانس بیشتری هستند.
- رسیدن به موفقیت در زندگی شخصی: ارتباطات خوب در زندگی شخصی شما نیز تأثیر بسیاری دارد. با داشتن مهارتهای ارتباطی خوب، شما میتوانید در ارتباط با خانواده، دوستان، همکاران و افراد مختلفی که در زندگی شما وجود دارند، به خوبی عمل کنید.
- ارتقای سلامت روانی: مهارتهای ارتباطی خوب، میتوانند به ارتقای سلامت روانی شما کمک کنند. با داشتن توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران، میتوانید احساس تعلق خاطر و ارتباط بیشتری با محیط اطراف خود پیدا کنید و این موضوع به تقویت سلامت روانی شما کمک خواهد کرد.
- بهبود مهارتهای شنیداری و گفتاری: با تمرین و تقویت مهارتهای ارتباطی خود، میتوانید مهارتهای شنیداری و گفتاری خود را نیز بهبود بخشید. این مهارتها در بسیاری از زمینههای کاری و شخصی بسیار مهم هستند و به شما یاد میدهند تا با دقت به دیگران گوش دهید و با دقت بیشتری رفتار کنید.
به طور کلی، مهارت ارتباط موثر با دیگران یک چارچوب کلی برای موفقیت در کار و زندگی به شمار میرود. با داشتن این مهارت، شما میتوانید روابط خود را با دیگران بهبود بخشید، خود را به عنوان یک رهبر موثر نشان دهید، برای خودتان یک شغل خوب و موفقیتآمیز پیدا کنید و در کل به زندگی خود رنگ و بویی جدید ببخشید.
یک اصل بسیار مهم:
بیشتر ما در مکالمات روزانه ای که با افراد داریم، گوش نمیدهیم برای فهمیدن و درک کردن. بلکه بیشتر گوش میدهیم تا فقط پاسخی بدهیم! پس در ابتدا باید روی فهم و درک خود کار کنیم و به این باور برسیم که قرار نیست به هر حرفی پاسخ دهیم و واکنشی نشان دهیم، گاهی سکوت بهترین پاسخ است. افرادی که بیشتر اوقات در دورهمیها یا جمعهای خانوادگی یا جلسات کاری، سکوت میکنند و بیشتر شنونده هستند، به مراتب خروجی خیلی بهتر و با کیفیتتری در تأثیرگذاری خود به مرور زمان خواهند داشت.
در ادامه چند راهکار برای ایجاد و برقراری ارتباط موثر با دیگران را برای شما بیان کردهایم:
داشتن فن بیان قوی را تمرین کنید:
برای توسعه مهارتهای ارتباطی خود، ابتدا باید فن بیانی قوی داشته باشید. میتوانید با گوش سپردن به پادکستهای آموزشی، دیدن ویدیوهای آموزشی، خواندن شاهنامه و داستان های حماسی با صدای بلند و لحن قوی، فن بیان خود را قدرت دهید.
همچنین با افراد مختلف گفتگو کنید و به سؤالات و نظراتشان گوش سپرده و پاسخ دهید. حتی میتوانید با خودتان در جلوی آینه گفتگو کنید و فن بیان خود را بهبود بخشید.
گوش دادن فعال:
گوش دادن فعال به معنی توجه کردن به طرف مقابل و درک کردن و فهمیدن مطلبی است که او میگوید. این یعنی نه تنها شنیدن کلام، بلکه درک کردن احساسات، نیازها و نگرانیهای طرف مقابل. با تمرین این مهارت، شما می توانید مهارت ارتباط موثر با دیگران را در خود تقویت کنید.
استفاده از زبان بدن:
زبان بدن شامل حرکات، ایماءات و نگاههای چشمی است. با استفاده از زبان بدن خود، می توانید احساسات و نگرانیهای خود را نشان دهید و ارتباط خود را با دیگران تقویت کنید.
خواندن کتاب ها و مقالات:
خواندن کتاب ها و مقالات مرتبط با بهبود مهارت ارتباط موثر با دیگران، می تواند به شما در توسعه این مهارت کمک کند. می توانید از کتاب ها و منابع و دوره های آموزشی مختلف درباره مهارت های ارتباطی، مهارت های رهبری و … بهره ببرید.
شرکت در دوره ها و وبینار ها:
شرکت در دوره ها و کلاس های آموزشی می تواند به شما کمک کند تا روابط و فن بیان خود را بهبود بخشید. می توانید به دوره های آموزشی مرتبط با مهارت های ارتباطی، مهارت های رهبری، مهارت های ارتباط با مشتری، اصول و فنون مذاکره و متقاعدسازی، آشنایی با زبان بدن و… در سایت مراجعه کنید.
تمرکز بر روابط مثبت:
داشتن روابط پویا و گرم با افراد مثبتنگر، می تواند به شما در توسعه مهارت های ارتباطیتان کمک کند. سعی کنید روابط خود با افراد مثبت و پرانرژی تقویت کنید و با آنها بیشتر تعامل داشته باشید.
پذیرش نظرات و بازخوردها:
در رابطه با پذیرش نظرات و بازخوردها، بهگونهای رفتار کنید که افرادی که در اطراف شما هستند، بتوانند به شما بازخورد نشان بدهند و نقاط ضعف و قوت شما را به شما نشان دهند. این بازخورد ها می توانند به شما در توسعه ی مهارت ارتباط موثر با دیگران کمک کنند.
چگونه مهارت ارتباط گیری موثر با دیگران را در خود بهبود دهیم؟
برای بهبود مهارت ارتباط موثر با دیگران، میتوانید به کلاسهای مرتبط با مهارتهای ارتباطی رفته، کتابهای مرتبط با ارتباطات موثر را مطالعه کنید، با دیگران تعامل داشته باشید و در تجربیات خود در ارتباط با دیگران به دنبال یادگیری و بهبود خود باشید. همچنین، بهترین راه برای بهبود مهارتهای ارتباطی، تمرین است. تمرین و تلاش برای بهبود خود در این زمینه، شما را به سوی موفقیت و پیشرفت در کار و زندگی هدایت می کند.
- تمرین: هر چه بیشتر ارتباط برقرار کنید، با چالشهای بیشتری روبرو میشوید و مهارتهایتان تقویت میشود. سعی کنید در تمام فرصتهای ممکن، با دیگران ارتباط برقرار کنید و میدان فرصت را به دست بگیرید.
- شنیدن فعال: این اصطلاح به معنای شنیدن با تمرکز و حضور ذهن در هنگام صحبت با یک نفر است. سعی کنید در هنگام صحبت با دیگران به این نکته توجه کنید که چه چیزی میگویند و به آنها اجازه دهید که حرف خود را به پایان برسانند.
- توانایی نوشتاری: نوشتن متون مختلف، به شما کمک میکند که بهتر و دقیقتر روی خود متمرکز شوید. اولین اقدام برای نویسندگی این است افکار و اتفاقات روزانهی خود را یادداشت کنید.
- ارتباط با انواع شخصیت ها: این روش شامل برقراری ارتباط با افراد مختلف از جمله سنین مختلف با تخصصهای متفاوت است. این کار به شما کمک میکند تا با چالشهای جدید روبرو شوید و نحوه ارتباط با افراد مختلف را بدانید.
- به ظاهرتان اهمیت دهید: امروزه در ارتباطات میان فردی، مردم بیش از آن که به حرفهای شما توجه داشته باشند، به لباسی که پوشیدهاید و به وضعیت ظاهری شما توجه دارند. بنابراین رنگها میتوانند همچون مهمانی ناخوانده بر روابط شما با دیگران تاثیر بگذارند. بیشک بیش از این که تنوع رنگها برای شما موثر باشد، در جذب مخاطبان شما موثر خواهد بود. اگر محدودیت استفاده رنگها از فرهنگ اجتماعی کمی دور میشد، رنگ چه معجزهها که نمیکرد، چون اگر رنگها و تنوع آنها مهم نبودند، زیباترین نمادهای آفرینش یعنی آسمان و زمین، گلها و درختان، دریاها، اقیانوسها و… با این همه تنوع رنگ آفریده نمیشدند.
تنوع در لباسها در هر سنی که هستید، در اولین برخورد شما با مخاطبانتان بویژه آنها که همیشه شما را میبینند، لبخندی نرم و پرنشاط ایجاد میکند که این خالی از لطف نیست.
حال باتوجه به این موارد، چگونه یک فرد خوشصحبت در ارتباط با افراد باشیم؟
صحبت کردن خوب و قوی، یک هنر و مهارت است که کار هر کسی نیست، مگر با تکرار و تمرین. برای تبدیل شدن به یک فرد خوشصحبت در ارتباط با افراد، با این روش ها پیش بروید:
- همیشه آمادهی غافلگیری باشید: قبل از شروع به صحبت کردن، تمرکز خود را بر روی موضوع و جزئیات آن افزایش دهید. بهتر است با مطالعه و تحقیق در مورد موضوع صحبت، آمادگی لازم را برای ارائه بیشتر ایدههای خود داشته باشید. البته مطالعه و تحقیق به درد مواقعی میخورد که قبل از حضور در آن جلسات، بدانید که قضیه دقیقاً از چه قرار است!
- اگر در جمعی حاضر بودید که اطلاعات زیادی دربارهی موضوع مورد بحث نداشتید، بهتر است سکوت اختیار کنید یا با سوال های بهجا و عمیق، به اطلاعات مورد نیازتان دست یابید. همیشه بهخاطر داشته باشید که ندانستن عیب نیست، نپرسیدن عیب است.
- شنیدن فعال: در حین صحبت کردن، به موضوع صحبت توجه کنید و برای بهترین فهمیدن مطلب، سعی کنید سوالات مناسبی مطرح کنید و از افراد حاضر در جمع بپرسید. این کار باعث میشود که دیگران از حسن توجه شما تعریف کنند و نسبت به شما توجه بیشتری نشان دهند.
- بازی با کلمات: بازی با کلمات شامل استفاده از کلمات مناسب و انتخاب عبارات جالب، مرتبط با بحث و قابل فهم است. برای بهکار بردن این تکنیک نیاز است تا دایره ی لغات خود را گسترش دهید.
- تنظیم وقفه: این موضوع به این معنی است که در حین صحبت کردن، نیاز است که وقفههایی ایجاد کنید تا دیگران فرصتی برای فهمیدن مطلب یا پرسیدن سوالات خود داشته باشند. همچنین با تنظیم وقفههای مناسب، میتوانید موضوع مورد بحث را بهتر درک کنید و به سوالات دیگران پاسخ دهید.
- توجه به علایق دیگران: در حین صحبت کردن، باید به علایق و نیازهای دیگران توجه کنید تا به نوعی خودتان را در دل افراد جا بدهید. سعی کنید در انتخاب موضوعات و بیان ایدههای خود، به نیازهای مخاطبان خود نیز بپردازید.
- ارتباط چشمی: تمام سعی خود را بکنید تا حین صحبت کردن، باید با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنید. این کار باعث میشود که شما به عنوان یک فرد متوجه و قدرتمند در ارتباط با دیگران از مقبولیت و احترام بیشتری برخوردار شوید.
- استفاده از زبان بدن: استفاده از ژست، حرکت و بیانات جسمانی مخصوصاً دست ها، در حین صحبت کردن میتواند بسیار کمک کننده باشد. این کار باعث میشود که شما به عنوان یک فرد پویا و با انگیزه شناخته شوید.
- زبان بدن میتواند رازهای زیادی را در مورد دیگران برای شما فاش کند و به شما کمک میکند که به طور دقیقتر بتوانید با افراد ارتباط برقرار کنید.
سخن پایانی:
به طور خلاصه، پرورش مهارت ارتباط موثر با دیگران، یک فرایند طولانی و مستمر است. با تمرین مداوم و استفاده از روش های مختلف، می توانید مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشید و در زندگی شخصی و حرفه ای بسیار موفقتر عمل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید