مزایا و معایب آموزش آنلاین (فرصت یا تهدید؟)
کلاس های مجازی و آنلاین چند سالی است که مخاطبین بسیار زیادی دارند و دانشجویان در سراسر جهان از آن استفاده می کنند. این کلاس های آنلاین به دلیل سهولت در رفت و آمد و کاهش هزینه ها ، تعداد زیادی از افراد مایل به استفاده از آن ها هستند. البته این کلاس ها مخالفان سرسخت خودش را نیز دارد. آمارهای موجود نشان می دهد که بازدهی این کلاس ها نیز نسبتا خوب بوده است اما بهتر است که این نوع روش یادگیری دوباره مورد بازبینی قرار بگیرد.
مزایا و معایب آموزش آنلاین
به طور کلی میتوان گفت در شروع کلاس های آنلاین میزان معایب این روش بیشتر از مزایای آن بود و تنها چیزی که به آن استمرار بخشید شرایط موجود بیماری کرونا بود. ولی با گذشت زمان با ایجاد زیرساختهای مناسب مزایای این سیستم نمایان شد.
اکنون هر کدام از این دو روش مجازی و حضوری ویژگیها و طرفداران خود را دارند. در ادامه این مقاله به بررسی مزایا و معایب آموزش مجازی میپردازیم . با ما در مرکز دوره های مدیریتی و مهارتی همراه باشید.
آموزش مجازی تهدید است یا فرصت؟
زمانی که آموزش آنلاین شروع شد خیلی از افراد با چشم تهدید به آن نگاه میکردند. کمتر کسی بود که به آن به چشم فرصت نگاه کند . اما گذشت زمان ثابت کرد این نحوه ی آموزش در دیگری بر روی سیستم آموزشی در سطح جهان باز کرده است و فرصت عالی برای تحصیل و پیشرفت خواهد بود.
معایب آموزش های آنلاین
احتمال وابستگی زیاد به موبایل و کامپیوتر
یکی از مشکلاتی که در آموزش آنلاین وجود دارد و باعث نگرانی بسیاری از والدین شده است، این است که چون دانش آموزان با استفاده از موبایل یا کامپیوتر باید به آموزش های موردنیاز خودشان دسترسی داشته باشند، ممکن است با این کار به این وسایل اعتیاد پیدا کنند و به انجام بازی و امور دگ بپردازند.
در سن کودکی و نوجوانی، احتمال وابستگی به موبایل و کامپیوتر بیشتر می شود، زیرا این وسایل جذابیت بسیار بالایی برای افراد دارد. این موضوع البته می تواند با نظارت و کنترل دقیق والدین، حل شود و مشکلاتی ایجاد نکند.
مشکلات تکنولوژی و اینترنت
یکی از معایب اصلی کلاسهای آموزش و تدریس آنلاین، بحث اتصال به شبکه اینترنت است. در حالی که پشتیبانی اینترنت در چند سال گذشته بسیار سریع رشد کرده اما در بسیاری از مناطق ارتباط پایدار و ثابت با یک سرعت مناسب به اینترنت تقریباً دشوار است. بدون اتصال به اینترنت اساتید نمیتوانند در روند آموزش و تدریس متمرکز عمل کنند. اتصال ثابت به اینترنت موضوع بسیار مهمی است چرا که در تداوم آموزش و یادگیری بدون وقفه برای دانشجویان بسیار موثر است.
عدم آشنایی دانشجویان و اساتید با برنامههای آموزش آنلاین
عدم آشنایی دانشجویان و اساتید با برنامهها و نرمافزارهای آموزش مجازی یکی دیگر از مشکلات مهم است. بعضی از این برنامهها پیچیدگیهای خاصی را دارند و نیز برنامههای دیگری را در سیستم لازم دارند و عملاً سطح مهارتی و فنی خاصی را شاید طلب کند که خود در شرایط بحران حاضر چالشی بوده که حتی باعث شد بعضی از کلاسها بهصورت مجازی برگزار نشود و اساتید بهصورت آفلاین و فیلم های ضبط شده کلاسهای خود را پیگیری کنند.
برخی از دانشجویان و دانش آموزان وسایل و تجهیزات موردنیاز برای آموزش در فضای مجازی ازجمله موبایل و تبلت را ندارند و با توجه به وضعیت اقتصادی موجود امکان تهیه آن را نیز نداشتند که این خود یکی از مشکلات است.
پیدا کردن احساس انزوا
همانقدر که تسهیل شرکت دانشجویان در کلاسهای آنلاین از مزایای آموزش و تدریس مجازی محسوب میشود، اما نمیتوان اثرات روانشناختی کلاسهای آنلاین را نیز نادیده گرفت. افراد با شرکت در کلاسهای مجازی تقریباً تعاملاتشان را با افراد دیگر حاضر در کلاس تا میزان زیادی از دست میدهند. عدم تعاملات بین دانشجویان و اساتید یکی دیگر از معایب و مضرات این نوع روش آموزشی است. حضور فیزیکی دانشجویان در فضای آموزشی به آنها کمک میکند تا ارتباطات اجتماعی بیشتری با هم سنوسالهای خود داشته باشند. چیزی که در آموزش آنلاین به ندرت اتفاق میافتد.
کم تحرکی و چاقی
دانشآموزان و دانشجویان در زمان حضور در مدرسه و دانشگاه به میزان خوبی تحرک دارند. غالبا در طی آموزش مجازی که چند ساعت نیز زمان بر است، دانشآموزان باید پشت سیستم خود آنلاین باشند و در این زمانها تحرکی ندارند. متاسفانه ممکن است این سبک زندگی برای آنها به عادت تبدیل شود و به مرور زمان کم تحرکتر از قبل شوند.
یکی از نتایج بسیار زیانبار کم تحرکی، چاقی است. افرادی در سنین رشد هستند و تحرک مناسب میتواند این روند را در آن ها بهبود بخشد. اما این شرایط میتواند باعث چاقی آنها شده و در آینده مشکلات بیشتری برای آن ها به وجود آورد.
ممکن نبودن برگزاری تمامی کلاس ها
سطح کلاس های آنلاین روز به روز پیشرفت می کنند اما هنوز امکان برقراری آن برای تمامی رشته ها وجود ندارد . شاید کلاس های آنلاین برای رشته هایی مثل تجارت ، تاریخ ، اقتصاد و فارسی بسیار کارآمد باشد اما هنوز رشته هایی وجود دارند مثل زیست ، شیمی ، مهندسی و دیگر رشته های این چنینی که نتوانسته اند از کلاس های آنلاین استفاده کنند. زیرا این افراد نیازمند حضور در آزمایشگاه ها و بررسی های حضوری هستند.
اعتبار کم آموزش آنلاین
ممکن است که بسیاری از افراد ساعت ها در پلتفرم های مختلف در کلاس های آنلاین شرکت کنند اما بسیاری از سازمان ها و شرکت ها هنوز به اطلاعات، علم و آگاهی افراد فارغ التحصیل از کلاس آنلاین اعتماد کافی ندارند و آن ها را با افرادی که کلاس های حضوری سپری کردند ، مقایسه می کنند.
ارتباطات غیرحضوری
کلاس های آنلاین نمی تواند تجربه رابطه انسان ها را به خوبی نمایش دهد. زمانی که در کلاس درس حضوری هستید ، می توانید جسم استاد را ببینید. از زبان بدن او استفاده کنید و با حرکات او بسیاری از مفاهیم را درک کنید اما در کلاس های آنلاین این امکان وجود نخواهد داشت. در نتیجه ممکن است که سطح یادگیری تا حدی افت پیدا کند و تنها راه ارتباطی شما از طریق پیام و یا صدا باشد.
نیازمند مسئولیت پذیری فردی
دیگر مسئولیت همه چیز با خودتان است. اینکه چه زمانی تکالیفتان را انجام دهید ، چه زمانی به کلاس مراجعه کنید یا چه زمانی آن را به پایان برسانید. همه این ها به تصمیم خود شما بستگی دارد. در نتیجه شما باید بلد باشید که چگونه زمان خود را مدیریت کنید.
مزایا آموزش آنلاین
صرفه جویی در زمان و هزینه
آموزش مجازی بسیار انعطاف پذیر است و فرد در هر زمان و مکانی می تواند به یادگیری بپردازد و نیازی به حضور فیزیکی فرد در یک زمان و مکان خاص وجود ندارد. در آموزش مجازی نیازی به مکان فیزیکی برای آموزش نیست و هزینه های استقرار نیز بسیار کاهش پیدا می کند.
استفاده از لوازم حمل و نقل برای رسیدن سر کلاس حضوری نیز وقت شما را هدر می دهد و هم نیازمند هزینه می باشد. در نتیجه با کلاس های آنلاین مجبور به پرداخت این هزینه ها نیستید و با مشکلاتی از جمله ترافیک ، خرابی ماشین ، بد بودن آب و هوا و غیره مواجه نمی شوید.
متناسب با انواع سبک های یادگیری
هر دانشجویی دارای یک روش یادگیری متفاوت و سبک یادگیری متفاوت است. برخی از دانشجویان یادگیرنده بصری هستند ، در حالی که برخی از دانشجویان ترجیح می دهند از طریق صدا یاد بگیرند. به طور مشابه ، برخی از دانشجویان در کلاس درس حضوری پیشرفت می کنند و برخی دیگر از دانشجویان انفرادی هستند که در فضای گروه های بزرگ حواسشان پرت می شود. سیستم یادگیری آنلاین ، با طیف وسیعی از گزینه ها و منابع ، می تواند با توجه به شخصیت افراد شخصی سازی شود. این بهترین راه برای ایجاد یک محیط یادگیری مناسب متناسب با نیازهای هر دانشجویی است.
قابلیت انعطاف پذیری بالا
یکی از رایج ترین دلایلی که بسیاری از افراد دوست دارند در کلاس آنلاین ثبت نام کنند ، این است که مجبور نیستند در کلاس درس حاضر شوند و همچنین می توانند زمان کافی برای انجام امور دیگری داشته باشند. مثلا می توانند در محل کارشان در کلاس آنلاین شرکت کنند. همچنین می توانند مشخص کنند که چه زمانی این کلاس ها برگزار شود. هر جای دنیا که باشید می توانید در هر کلاس آنلاین مربوط به حوزه ای که علاقه دارید شرکت کنید و خواهید فهمید که انعطاف پذیری این کلاس های آنلاین با کلاس های حضوری قابل مقایسه نیست.
این انعطاف پذیری به درد افرادی می خورد که تعهدات شخصی زیادی دارند. در نتیجه همیشه نمی توانند سر زمان مشخص در کلاس حضور پیدا کنند. بعضی از این افراد ممکن است که شاغل باشند . به همین دلیل برای کلاس های آنلاین هر زمان که بخواهند خودشان را آماده می کنند.
ارتباطات با گروه های مختلف
برقراری ارتباط با افراد مختلف و عضویت در انجمن ها و سایت ها و همچنین پیوستن به گروه های مختلف در شبکه های اجتماعی هیچ وقت پایان نمی یابد. افرادی که سلیقه های یکسانی دارند و یا اهداف یادگیری یکسانی دارند به انجمن هایی می پیوندند که نظرات و تجربیات خود را باهم به اشتراک می گذارند و سوالات و ایده های نو را مطرح کرده و باهم تبادل نظر می کنند.
با شرکت در این دوره ها هر فرد نگرش بهتری در مورد اینکه کجا و در چه دوره های آموزشی شرکت کند، می یابد. از طرف دیگر، تبادل ارتباط و پرسش و پاسخ در انواع انجمن ها و سایت ها نیز خود گونه ای از آموزش مجازی که جزوی از آموزش آنلاین است، محسوب می شود.
دسترسی آسان به منابع
در دنیای امروزه که به سرعت در حال توسعه و پیشرفت است، تقریبا همه چیز به راحتی قابل دسترسی است. دانشجویان یادداشت ها و فایل های دوره های آنلاین را دانلود کرده و ذخیره می کنند. پشتیبانی آنلاین ، گفت و گوی آنلاین ، فیلم های آموزشی با قابلیت پخش مجدد، ارزیابی ها و آزمون هایی که می توانند در هر زمان گرفته شوند، به حرفه ای ها کمک می کند تا بهتر و خیلی سریعتر آموزش ببینند.
یادگیری کامل تر
دوره های آنلاین به دانشجویان کمک می کنند تا اطلاعات را با تصاویر جذاب،فیلم ها و کلیپ های متنوع، انیمیشن ها و…. حفظ کنند و به خاطر خود بسپارند. آمارها نشان می دهد برای توضیح بهتر مفاهیم ، نمایش اطلاعات به روش های گفته شده تاثیر مثبتی در ذهن دانشجویان می گذارد و باعث می شود اطلاعات در حافظه بلند مدت حفظ شود.
طبق آمار و ارقام به دست آمده ثابت شده است درصد به خاطر سپاری مطالب در آموزش آنلاین به واسطه فیلم و عکس و … بسیار بیشتر از آموزش حضوری و تک محوری توسط استاد است. آموزش حضوری گاهی اوقات می تواند دانشجویان را مجبور به انحراف از موضوع به دلیل سخنرانی های طولانی مدت کند که این کار باعث ایجاد تاثیر منفی در ذهن افراد شونده می شود.
امکان تحصیل و یادگیری ضمن کار
برای اکثر افراد شاغل ، آموزش و تحصیل آنها با فارغ التحصیل شدن از دانشگاه تمام می شود و دیگر نمی توانند در حین کار به یادگیری و تحصیل ادامه دهند. اما آموزش مجازی امکان یادگیری را حتی با داشتن سنگین ترین کارها را به دانشجویان و علاقه مندان به درس می دهد.
برابری تمام افراد
در کلاس های آنلاین اصلا فرقی ندارد که جنسیت ، نژاد ، دین ، مذهب ، ملیت ، سن و ظاهر افراد چگونه است و این یکی از بزرگترین مزایای کلاس آنلاین محسوب می شود. در نتیجه همه می توانند با خیال آسوده و دور از هرگونه نژاد پرستی از این کلاس ها استفاده کنند.
افزایش تمرکز
از آن جایی که آموزش های آنلاین به صورت فردی انجام می شود ، در نتیجه کم تر پیش می آید که موضوعاتی حواس شما را از کلاس پرت کند و از کلاس عقب بمانید. در نتیجه تمرکز شما هنگام یادگیری، نسبت به کلاس حضوری بیشتر خواهد بود.
سخن پایانی
برخی از افراد آموزش حضوری را ترجیح می دهند. در حالی که برخی دیگر ممکن است آموزش آنلاین را ترجیح دهند. آموزش آنلاین بدون شک بسیار مقرون به صرفه برای سازمان ها و مجموعه ها است. آموزش آنلاین یک سبک جدید از آموزش است که در آن نیاز زیادی به تجربه داریم تا زمانیکه حتی ویروس کرونا ریشه کن گردید بتوانیم از این روش استفاده کنیم . باید ازاین فرصت بوجود آمده استفاده کنیم و در سیستم آموزشی یک پله بالاتر رویم. در این راه توسعه زیرساختها، آموزش سواد رسانهای به مردم و تأمین لوازم آموزشهای مجازی از مهم ترین موضوعاتی است که باید موردتوجه قرار گیرد.
در این مقاله به بررسی مزایا و معایب آموزش آنلاین پرداختیم . اگر شما مزایا و یا معایب دیگری را میشناسید در قسمت کامنت ها برای ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید