معرفی رشته هتلداری(بررسی بازار کار و درآمد این رشته)

با زیاد شدن تعداد هتل ها در تمام جهان، نیاز به افراد متخصص و خبره در این حوزه احساس شد و در نتیجه رشته هتلداری به وجود آمد. این رشته در ایران و جهان جزو پر طرفدارترین رشته ها در صنعت گردشگری است که با نام مدیریت هتلداری در همه مراکز آموزشی تدریس می شود. با توسعه گردشگری و افزایش میزان سفرها در دنیا می توان به این نتیجه رسید که رشته هتلداری نیز باید متخصصینی را به بازار گردشگری روانه کند که با آداب و رسوم، زبان، فرهنگ و رفتارهای خاص مردم دنیا آشنا باشند. در این مقاله به بررسی رشته مدیریت هتلداری ، بازار کار و درآمد آن می پردازیم. با ما در مرکز دوره های مدیریتی و مهارتی همراه باشید.
تعریف رشته هتلداری
رشته هتلداری در تعریف تخصصی به مجموع اقدامات، برنامهریزیهای اصولی و سیستمهای مدیریتی اتخاذ شده برای جذب حداکثر میزان رضایت مشتریان، ارائه بهترین خدمات و ایجاد خلاقیتهای جدید در هتلداری و توسعه صنعت هتلداری اطلاق میشود. در این فرایند مدیران هتلها باید با گرفتن تصمیم های درست درباره سیاستهای جدید و مطابق با سلایق کاربران امروز به دنبال ایجاد بسترهای لازم برای توسعه صنعت گردشگری در محدوده ای باشند.
پرورش افراد متخصص و خبره در هر حوزه و هر صنعتی اولین گام های یک کشور بزرگ برای توسعه در صنعت است. حتی در این راه میتوان افراد را برای آموزش دیدن و یاد گرفتن تخصصهای لازم به کشورهای نوین و توسعه یافته اعزام کرده تا در نهایت پس از آموزش ها بتوانند به توسعه صنعت کشور کمک کنند. صنعت هتلداری ایران نیز به غیر از این راه ، راه توسعه دیگری ندارد. در این رشته دانشجویان اغلب اصول مدیریت هتل و در پس آن علوم مورد نیاز را می آموزند. هتلداری رابطه بسیار نزدیکی با رشته گردشگری داشته و به همین علت محتویات مشترک زیادی نیز میان این دو رشته وجود دارد.
رشته هتلداری در ایران به ضرورت تربیت متخصصان کارآمد و خبره در جهت ارتقاء کیفیت سطح هتل داری در کشور ما راه اندازی شده و ارائه خدمات آموزشی در این رشته نیز در همین راستا انجام می گیرد. برای رسیدن به سطح علمی جهانی در زمینه هتل داری و همچنین یکسو کردن این صنعت بزرگ در ایران با سایر کشورهای جهان، رشته هتلداری در دانشگاه میتواند جریان ساز اصلی باشد.
رشته هتلداری در جهان
رشته هتلداری در جهان جایگاه و مرتبه بسیار بالایی دارد. تحصیل در این رشته یکی از علاقههای اصلی بسیاری از افراد جهان به حساب می آید. دقت داشته باشید که بسیاری از مصرف کنندگان ، جایگاه فرد مدیریت هتل را با مالکین اصلی هتل به عنوان یک جایگاه حساب کرده و بر این عقیده هستند که برای مدیریت هتل نیاز به سرمایه بسیار زیادی وجود دارد. اما امروزه در بزرگترین کشورهای جهان ، سرمایه گذار و مالکین اصلی هتل نقش خیلی مهمی در مدیریت آن داشته و مسئولیت مدیریت هتل در بخشهای مختلف را معمولاً به افراد تحصیل کرده و خبره واگذار می کنند به همین علت برای حضور در بازار کار رشته مدیریت هتلداری نیازی به سرمایه اولیه نیست.
ایجاد و شکل گیری هتلهای زنجیرهای در میان کشورهای مختلف جهان نیز نشان از اهمیت بسیار زیاد این صنعت در میان افراد سرمایه گذار است. امروزه انواع مختلفی از هتلها با شرایط اقامتی گوناگون در کشورهای جهان در حال توسعه و گسترش هستند که همین اقدامات نشان از فراهم بودن بسترهای لازم برای این صنعت در سطح بین المللی دارد. هتلها امروزه در سطح جهان در سبکهای مختلف مانند : ساحلی، سلطنتی، مدرن، جنگلی و ... ایجاد و طراحی شده اند و خدمات گوناگونی نیز از این هتلها شاهد هستیم. یقیناً مدیریت هر کدام از انواع هتلها نیز نیاز به تخصص و مهارتهای منحصر به فردی دارد که این مهارتها به صورت کاملاً علمی در بهترین و بزرگترین دانشگاههای جهان در حال آموزش هستند.
دانشگاه های برتر در رشته هتلداری
اگر نگاهی به بهترین دانشگاههای جهان در رشته هتلداری بپردازیم اهمیت این رشته را بیشتر درک خواهید کرد. دانشگاههایی مانند دانشگاه نوادا، دانشگاه مدیریت هتل سوئیس و دانشگاه صنعتی Glion بهترین دانشگاههای جهان در این رشته به حساب می آیند که هر ساله دانشجویان بسیار زیادی را نیز به صورت کاملاً تخصصی در این زمینه آموزش میدهند.
این اتفاقات باعث شده که علاقهمندان به ادامه تحصیل در رشته مدیریت هتلداری بتوانند از خدمات بهترین دانشگاه جهان استفاده کرده و سطح تخصص و مهارتهای خود را در این رشته به بالاترین حد ممکن برسانند. پذیرش دانشجوهای بین المللی در اکثر دانشگاههای برتر جهان در این حوزه انجام میپذیرد.
همچنین از نظر میزان حقوق و درآمد نیز فارغ التحصیلان رشته هتلداری در شرایط بسیار خوبی قرار دارند . البته موقعیت های شغلی متفاوتی برای این رشته در بازار کار تعریف میشود که طبیعتاً درآمد هر یک از این پستها نیز با پست دیگر متفاوت خواهد بود. مدیریت هتل یکی از شغلهای بسیار پرطرفدار در سطح جهانی به حساب می آید که میتواند درآمد بسیار زیادی برای علاقهمندان به این حوزه داشته باشد. درآمدهای حدود 240 هزار دلاری در طول یک سال را میتوان برای متخصصین این رشته در نظر گرفت که نشان از اهمیت بسیار بالای آن در سطح جهانی دارد.
افرادی که به تازگی در رشته هتلداری فارغ التحصیل شده و هنوز تجربه بسیار زیادی در این زمینه کسب نکرده اند نیز میتوانند با درآمدهای متوسط حدود 50 هزار دلاری کار خود را شروع نموده و کمکم با افزایش میزان تجربه درآمد خود را نیز افزایش دهند. حداقل درآمد برای فارغ التحصیلان این رشته35 هزار دلار در طول یک سال است. کشورهایی مثل آمریکا، کانادا، سوئیس،استرالیا و انگلیس نیز بهترین کشورهای جهان از نظر میزان درآمد برای این رشته هستند.
رشته هتلداری در ایران
ورود ایران به سرمایه گذاری در صنعت هتلداری به اوایل قرن گذشته مربوط می شود. اما ورود این صنعت و رشتههای مربوط به آن به دانشگاهها و آموزشگاه های کشور سابقه بلند مدتی ندارد. به همین علت حتی نیروهای متخصص و اساتید با تجربه بالا در این رشته در کشور زیاد نیستند. کشور هنوز از نظر بسترهای مورد نیاز هم در جنبه صنعتی و هم در جنبه علمی و آموزشی فاصله زیادی با استانداردهای جهانی دارد. اولین گام برای این راه سخت پرورش نیرو با تخصص و مهارت بسیار بالا است تا نیاز جامعه علمی کشور در این زمینه برطرف کنند. شاید اگر از همان زمان ایجاد اولین هتلها در ایران، رشته هتلداری نیز وارد مراکز آموزشی کشور میشد، در حال حاضر این صنعت با رشد بسیار زیادی نسبت به شرایط کنونی مواجه می شد.
کشور ما از گذشته تا امروز در صنایع مختلف به عنوان یکی از پیشروها خود را به جهان معرفی کرده است. مردمان نیز در رسیدن به سطح فرهنگ و دانش بالا سرآمد در تمام جوامع بودهاند. اما تمام این اقدامات در بازه ای از زمان قطع شد و ما نتوانستیم پیشرفتهای اولیه خود را با همات قدرت اولیه ادامه بدهیم. صنعت هتلداری نیز جز همین صنایعی است که در طول سالیان پیشرفت نکرده است.
رشته هتلداری در مراکز آموزشی ایران بستری برای شناخت هر چه بهتر مهارت هایی مانند:
- مدیریت پذیرش هتل
- بهداشت هتل
- اتاق داری
- میز آرایی
- برقراری ارتباط سازنده با مشتریان
- مدیریت و برنامهریزی جشنها و تشریفات در هتل
- خدمات مختلف مربوط به هتل از جمله متصدی البسه ها، کارهای رایانهای و …
- کار با نرم افزارهای تخصصی مدیریت هتلداری
- استفاده از جدید ترین تکنیکهای سودآور در صنعت هتلداری
توانایی های مورد نیاز برای ورود به رشته هتلداری
در واقع شما در این رشته تمامی مسائل مربوط به هتل داری را، آموزش خواهید دید. از جمله آموزش هایی که به شما داده خواهد شد می توان به مدیریت هتل ، بازاریابی مشتریان ، مدیریت پذیرایی، خانه داری و…اشاره کرد. بیشتر دانشجویان در این صنعت باید به زبان انگلیسی به علاوه یک زبان دیگر که می تواند شامل عربی، آلمانی، فرانسوی و … باشد، باید تسلط کامل داشته باشند. مورد بعدی داشتن روابط اجتماعی بالاست. این صنعت را می توان زیرمجموعه صنعت گردشگری در نظر گرفت و در این رشته به همین دلیل داشتن توانایی های لازم برای جذب افراد و برخورد خوب بسیار ضروری است. اگر شما در این مسائل حرفه ای شوید قطعاً در آینده بازارکار رشته هتلداری برای شما پرسود خواهد بود.
بازار کار و آینده رشته هتلداری
بازارکار رشته هتلداری در مجموع در وضعیت مناسبی قرار دارد. در خصوص شکل فعالیت شما در این حوزه باید آگاه باشید که تقریباً باید تمام وقت سر کار باشید و حتی شاید در روزهای پایان هفته و تعطیلات نیاز به کار فشرده باشد. اگر به دنبال فضای کار شیک و حرفه ای هستید این رشته می تواند شما را به هدف خود برساند . صنعت گردشگری هر ساله مورد توجه قرار گرفته و روی آن تمرکز بسیار زیادی شده است. با فعالیت در این رشته می توانید انتظار یک بازار کار خوب را نیز داشته باشید. افرادی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند، با توجه به سمتی که در محل کار دریافت می کنند، میزان حقوق دریافتی آن ها متفاوتی خواهد بود.
موقعیت های شغلی که پس از فارغ التحصیلی در رشته هتلداری می توان در آن ها مشغول به کار شوید :
- مدیریت هتل
- مدیریت گردشگری و جهانگردی
- مدیریت تشریفات
- مهمانداری هواپیما، قطارها، کشتی های مسافرتی
- واحدهای پذیرایی و اقامتی موسسات ملی و جهانگردی
- متصدی امور پذیرش و اطلاعات
- متصدی امور طبقات و منسوجات
- رزرویشن هتل آشپزی و قنادی
- متصدی اماکن عمومی
- صندوق داری هتل
- متصدی آماده سازی غذا و شیرینی
- متصدی امور پذیرایی در هتل
- مدیر یا کارمند پذیرایی در رستوران ها، تالارها، کافی شاپ ها
- شرکت های حمل و نقل هوایی به عنوان تور لیدر،کارمند فروش بلیط و… کار در هتل ها، پانسیون ها و مراکز اقامتی دولتی و غیر دولتی
کاربردهای رشته هتلداری
با توجه به جدید بودن رشته مدیریت هتلداری در کشور ، باعث شده یک بازار کار کاملاً بکر در اختیار فارغ التحصیلان این رشته قرار گیرد و هم دانشجویان بتوانند کاربردهای مختلفی را نیز برای این صنعت در کشور ما ایجاد نمایند. داشتن نیروهای متخصص و خبره برای پیشبرد اهداف در هر صنعتی یک نیاز بسیار ضروری است و با توجه به اینکه رشتههایی مانند هتلداری و گردشگری جدیداً در دانشگاهها تدریس میشوند از این رو تمام اهداف و کاربردهای جهانی این صنایع را نیز میتوان برای این رشتهها در کشور ما تعریف کرد.
کاربردهای مختلفی در بخشهای مختلف را میتوان برای رشته هتل داری تعریف کرد که البته تمام این کاربردها لازمه پیشرفت صنعت هتلداری در هر کشوری است.
برای مثال:
- ایجاد بستری عالی و مناسب برای تحقیقات علمی در این زمینه
- مدیریت مدرن و استانداردها هتلها در ایران
- ارزآوری و وارد شدن سرمایهگذاران در صنعت گردشگری
- توسعه هر چه بیشتر و بهتر صنعت هتلداری در کشور
- فراهم کردن فضای مناسب برای ارائه کارهای جدید و خلاقانه از سوی فارغ التحصیلان این رشته در سطح بین المللی
- پرورش متخصصان و ایجاد مهارتهای حرفهای در دانشجویان برای ارتقای سطح کیفیت هتلداری در سطح کشور
- پرورش مدیران با مهارت و متخصص برای بخشهای مختلف هتلداری و فراهم کردن بستر لازم برای ارتباط هر چه بهتر مدیران هتلها با مشتریان
- کمک به هرچه بهتر شدن شرایط صنعت گردشگری ایران و ایجاد محیطی عالی برای جذب گردشگران و در نتیجه بالا رفتن درآمد
- وجود نیروهای تخصصی در پستهای مدیریتی در هتلها باعث بهینهتر شدن هزینهها و ایجاد راهکارهای بهتر برای بالا بردن درآمدها نیز میشود.
کاربردهای بسیار زیاد دیگری را نیز میتوان برای رشته هتلداری تعریف نمود که هر یک از این کاربردها بنا به شرایط مختلف میتوانند مزیتهایی را نیز برای صنعت هتل داری در کشور ما داشته باشند. به خاطر همین موضوع این رشته با سرعت بسیار زیادی در حال رشد و پیشرفت است.
در این مقاله به بررسی رشته مدیریت هتلداری ، بازار کار و درآمد آن پرداختیم . اگر شما نیز اطلاعات دیگری راجب رشته هتلداری دارید برای ما در قسمت کامنت ها به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید